Çalışan Ve İşveren Açısından İşyerinde Verimlilik
İşyerinde verimlilik kavramının önemi son yıllarda hem işveren hem de çalışan tarafından çok daha önemsenmeye başladı. Bundan 5 yıl öncesine kadar “İşveren iş ister, çalışan para ister” klasik cümlesinin dışında artık “İşveren iş, kalite, çalışan bağlılığı ister, çalışan ise para, işyerinde güven ve mutluluk ister” diyebiliyoruz. Verimliliği arttırmanın yolları aslında birkaç önemli kuraldan geçiyor. Bu kurallar nedir? gözden geçirelim.
Delege Etmek: İşveren için şirketleri, adeta çocukları gibidir. Şirketin her konusunda söz sahibi olmak isterler. Ama işi delege etmek verimliliği arttırır, çalışana güven duyulduğunu gösterir. Güven duyularak sorumluluk verilmesi çalışanın işyerindeki verimliliğini arttırır.
Görev ve Becerileri Eşleştirme: İşyerinde verimliliği arttırmanın en önemli yolu klasik anlatımı ile “Doğru işe, doğru insan” eşleştirmesidir. Dışa dönük, konuşkan, yaratıcı bir çalışana, şirket ürün fikirlerinin müşterilere sunulduğu bir görev vermelisiniz, bu kişiye yoğun kuralları olan ve sadece ofis içi bir iş verirseniz verimli olmasını bekleyemezsiniz. İhtiyacınız olduğu için istemediğiniz halde yapmak zorunda olduğunuz bir iş seçerseniz, bir süre sonra o işi bırakmanız gerekir. Verimli olabilmek için asgari müşterekte yapmak istediğiniz işi yapmalısınız.
İletişim: Her zaman söylenilen, her yerde hakkında binlerce yazı veya konuşma bulabileceğiniz iletişim konusu basit anlatımı ile çalışanınıza işyerinizi ve kendinizi anlatabilmeniz, çalışanın da sizi anlayabilmesidir aslında. Karmaşık hale getirmeye hiç gerek yok birbirinizi anlamak için konuşmalısınız. Ama monolog değil, diyalog olmalı. Karşılıklı konuşabilen çalışan, işverenine güven ve bağlılık duyar. Güven ve bağlılık işyerinde verimlilik kapısının iki altın anahtardır.
Hedef Koymak: Hem işveren hem de çalışan motivasyon öğelerine ihtiyaç duyar. İşveren için üretim miktarının arttırılması veya iş gören için terfi demek olabilir bu motivasyon öğesi. Önemli olan işveren ve çalışanın hedefe ulaşıldığında gerekli ödülü almasıdır. Hedef koyarak ve ödüllendirerek işyerinde verimlilik arttırılabilir. Ödüllerin sadece maddi olmayabileceğini manevi destekli ödüllendirmelerin de olması gerektiğini sanırız hatırlatmamıza gerek yoktur.
HumanRate Blog