İş Hayatında Performans Değerlendirme Süreci

Performans değerlendirme süreci, performans yönetiminin en önemli parçalarından birisidir. İlk örnekleri kamu kurumlarında görülmüş olsa da günümüzde özel şirketlerde yoğunlukla kullanılmaktadır.

Performans Değerlendirme Nedir?
Performans değerlendirme, tanımından önce neyin değerlendirildiğini tanımlamak daha uygun olacaktır. Performans, belli bir standartlara göre tanımlanmış bir görevin yerine getirilirken gösterilen davranış ve ortaya çıkan değerlerdir. Çalışanlardan tarafından ortaya koyulan performansın değerlendirilmesi süreci ise performans değerlendirme olarak tanımlanabilir.

Performans Değerlendirmenin Amaçları
İşletmeler için rekabet ortamı risk teşkil eden bir durumdur. Rekabet, her ne kadar gelişim için önemli ise bir o kadar da işletmenin geleceğine etkileri vardır. Bu sebeple insan kaynaklarının sağlayacağı verim, rekabet ortamı için büyük önem taşımaktadır. İnsan kaynakları tarafından doğru bir performans değerlendirmesi de bu verimin en önemli yapı taşlarındandır.

Performans değerlendirmesi, temelde iki amaca hizmet etmektedir. Bu amaçlar detaylandırabilir olsa da öncelikli olarak personelin iş yaparken gösterdiği performansı bize gösterir. Bu sayede personel için terfi, maaş artışı, işten çıkarma ve kariyer planlaması gibi kararların verilmesini sağlar. İkinci bir amacı ise personele geri bildirimin sağlanmasıdır. Bu amaç sayesinde de personelin eksikliklerine yönelik bilgi ve tavsiyeler verilir.

Performans Değerlendirme Sürecinin Diğer Amaçları
Performans değerlendirme belirttiğimiz gibi iki temel amaca hizmet eder. Bunlar dışında bazı alt amaçları da vardır. Bu amaçlarla beraber performans değerlendirmenin her iki tarafa da sağladığı katkıyı da ele alacağız. Kısaca bunlara değinecek olursak;
• Yöneticiler için doğru bilgi sağlaması sayesinde daha doğru kararlar verilmesini sağlamak,
• Sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturulmasını sağlamak,
• Yöneticiler ile çalışanlar arasındaki ilişkileri iyileştirmek,
• Çalışanların eksikliklerini görmesini sağlamak ve buna bağlı olarak işletme tarafından bu eksikliğe yönelik eğitimlerin sağlanabilmesi,
• Sorunların ortaya çıkması sayesinde çözümlerin üretilmesine yönelik çalışmaların yapılabilmesi,
• Çalışanların motivasyonunun artması,
• İşletme için personel planlamasının yapılmasına yönelik doğru verilerin elde edilmesi,
• Kariyer planlamasının yapılmasında yöneticiler ile çalışanların sağlıklı bir iletişim kurabilmesi,
• Güven ortamının sağlanması gibi çok sayıda amaç ve faydası bulunmaktadır.

HumanRate Blog