2021 İK Uygulama Trendleri

Çağımıza uyum sağlamak için ortaya çıkan İK trendleri, pandemi ile bazı değişimlere uğradı. 2020 yılı bu değişime alışma süreci gibi olurken 2021, yeni trendlerin doğmasına, var olanların ise değişimine sebep olacak gibi. İşte, 2021 yılı için İK uygulamalarında olması beklenen trendler!

Yapay Zekânın Kullanılması
Yapay zekâ, günümüzde kendini birçok farklı alanda göstermeye başladı ve hemen hemen her sektörde de ilerleyen zamanlarda kullanılacak gibi görünmektedir. İK alanında ise yapay zekâ, özellikle iş tanımına uyumlu yetenekli kişilerin bulunabilmesi noktasında devreye girecektir. Adayların internet aktivitelerinin incelenmesi ile sağlanacak olan detaylı bir profil ile seçim süreci yönetilebilecektir.

Uzaktan Çalışma
Bazı sektörler tarafından uygulanan ve özellikle freelancer olarak çalışanların aşina olduğu bu çalışma şekli, pandemi döneminde sıklıkla tercih edildi. Bu sayede uzaktan çalışma yöntemi de bir nevi test edilmiş oldu. İşverenlerin bazı endişeleri de olsa da 2021 yılında bu durumu ele alarak en azından bir gün bile olsa çalışanların uzaktan çalışmalarına olanak sağlanabileceği düşünülüyor.

İş Süreçlerinin Online Yürütülmesi
İş süreçlerinin yürütülmesi, yöneticiler tarafından işin takibi ile yapılan bir süreçtir. Bu süreçlerin özellikle pandemi ile beraber online olarak yürütülmesi gerekliliği doğmuştur. Birçok sektörde bu şekilde yapılıyor olsa da 2021 yılında çok fazla şirket tarafından online iş süreci yönetimine geçileceği düşünülmektedir. Bu sayede yöneticilerin süreçleri daha dinamik ve daha detaylı bir raporlama ile yürütmesi sağlanacaktır. İnsan kaynaklarının dijitalleşmesi noktasında da atılabilecek güzel bir adım olacaktır.

Çalışanların Refahının Yükseltilmesi
Pandemi ile beraber geçirilen zorluklara ek olarak yapılan araştırmaların gösterdiği bir nokta da, çalışanların refahları ne kadar yüksekse verimlilikleri de o oranda yüksek olmaktadır. Bu da 2021 yılında çalışanların sağlığını ve refahını yükseltmeye yönelik çalışmaların yapılabileceğini göstermektedir.

Çalışan Çeşitliliği
Şirketler, çalışan tercihlerini yaparken çoğu zaman aynı tip kişilerin seçimini yapmaktadır. Belki de farkına varılmadan yapılan bu durum, çalışanların çeşitliliğinin azalmasına ve tek tipleşmeye doğru gitmektedir. Bu durum, şirketin hem gelişmesine hem de yeni fikirler üretilmesi noktasında daha kısır olmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, 2021 yılında şirketlerin bu durumu yeniden tasarlayarak; bilgi, tecrübe, cinsiyet vb. birçok noktada çeşitlilik sağlaması ön görülmektedir.

HumanRate Blog