Etkin Bir İş Süreci Geliştirmek İçin Çalışan Memnuniyet Anketleri

Günümüzde rekabet koşulları giderek artarken kurumların bu rekabet ortamında avantajlı bir konuma sahip olabilmelerinin yolu çalışan memnuniyetinden geçiyor. İnsan kaynakları departmanlarının öncelikli sorumluluk alanlarından birisi de çalışan memnuniyetinin ne düzeyde olduğunu izlemek, analiz etmek, ölçümleme ve raporlama yapmaktır. Çalışanların kuruma bağlılığı, iş süreçleri ve sosyal olanaklara olan memnuniyet düzeylerini ölçmek ve öğrenmek amacıyla bir dizi anket çalışmaları yapılmalıdır. Elde edilen veriler, şirketlerin iş süreçlerini doğrudan etkileyecek ve olası iyileştirmelere de kapı aralayacaktır.

Bir geri bildirim aracı olarak kullanılan anket yöntemi, çalışanların performans ve motivasyonlarını ölçerken diğer yandan yöneticilerin doğru kararlar alabilmesine olanak sağlar. Çalışanlar doğrudan paylaşmadığı sorunları anketler yoluyla geri bildirimde bulunarak iletir. Bununla birlikte yöneticiler birebir iş süreçleri içerisinde olan çalışanlarından kurum ve süreçler hakkında edindikleri olumlu ya da olumsuz geri bildirimler aracılığıyla bir dizi geliştirmeler yapabilmektedir.

İş verimliliğinin artırılması şirketlerin öncelikli sorumluluklarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yöneticiler, çalışanların olumlu veya olumsuz düşüncelerini, şikayetlerini veya sorunlarını doğrudan öğrenerek kurumun zayıf veya güçlü yanlarını ortaya koyarlar. Geri bildirimlerinin değerlendirildiğini gören çalışanların ise kuruma yönelik motivasyonları ve bağlılıkları artar. Anketler, aynı zamanda çalışanların iş süreçlerinde kararlara dahil olduğu etkili yöntemlerden biridir.

İyi bir planlama ile hazırlanan anketler, çalışanların samimi yanıtları ile anlamlı bir veriye dönüşür. Elde edilen veriler uzmanlar tarafından analiz edilerek iş süreçlerinde etkili bir dönüşüm gerçekleştirmek üzere işlenir. Çalışanların anket sonuçları doğrultusunda değişimi hissetmeleri gerekir. Diğer durumda ise anket sonucunda elde edilen verilerin değerlendirmeye alınmaması ve uygulanmaması durumunda ise şirket içi olası motivasyon sorunlarının ortaya çıkması muhtemeldir.

İş geliştirme sürecinde çalışanlarını karar mekanizmasına dahil eden kurumlar, süreçlerden yüksek verim ve performans elde etmektedir. Bu doğrultuda kurumlar, çalışanlarından çeşitli geri bildirimleri açık bir şekilde elde edebilmek için anketleri kullanmaktadır. Anketler aşağıdaki konu başlıklarına yönelik olarak hazırlanabilir:

● Üst ve astlar arasındaki ilişkiye yönelik anketler
● Şirket kültürü, öz değerlendirme ve çalışan bağlılığına yönelik anketler
● Kariyer fırsatları ve gelişimine yönelik anketler
● İletişim süreçlerine yönelik anketler
● Sosyal olanaklar ve çalışma koşullarına yönelik anketler

İş süreçlerinin geliştirilmesi ve pürüzlerin ortadan kaldırılması için çalışanlardan geri bildirimler almak önemlidir. Bu doğrultuda çalışan verimliliği ve performansını artırmak için çalışan memnuniyeti anketlerine başvurabilirsiniz.