İnsan Kaynakları Süreçlerinde Ölçümleme Metrikleri ve Raporlama Süreçleri
Günümüz rekabet koşullarında başarıda sürdürülebilirliği hedeflemenin, organizasyonların ilk önceliklerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. İşletmelerin hedeflerine ulaşmasındaki en doğru yol, iyi planlanmış insan kaynakları süreçleri ile gerekli kaynakların sağlanması, bir araya getirilmesi ve etkin bir şekilde kullanılmasından geçiyor.
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte organizasyonların süreçlerini hızlandıran ve verimliliği artıran birçok yazılım ortaya çıkıyor. Şirket içi süreçlerin yanı sıra iç ve dış kaynakların yönetimi, çalışan ve müşteri tatmini, motivasyon ve yetenek yönetimi de insan kaynakları süreçlerinin öncelikli konularından birisi olarak dikkat çekiyor.
İnsan kaynakları süreçlerinde sürdürülebilir başarı elde edilebilmesi için süreçlerin etkin ve verimli yönetilmesi ve düzenli ölçüm ve raporlamanın yapılması gerekiyor. Spesifik ve ölçümlenebilir bir işletme hedefi etrafında yer alan çalışanların motivasyon ve tatmin düzeyinin devamlı yüksek tutulabilmesi için gözlem, anket ve birebir görüşme vb. yöntemlerle çalışanların görüşleri alınmalıdır. Etkili bir insan kaynakları yönetimi sağlamayı hedefleyen organizasyonlar, çalışanlardan ve müşterilerden elde edilen geri bildirimler ile oluşturulan efektif raporlama sistemi ile bir yandan iç ve dış kaynakların daha etkili ve verimli yönetilmesini sağlarken, diğer yandan iş gücüyle ilgili maliyetlerin düşürülmesine de katkı sağlıyor.
İnsan kaynakları süreçlerinde gerçekleştirilen ölçme ve değerlendirme faaliyetleri işletmelerin hedeflerine ulaşmasında kritik rol oynuyor. Yetenek ve kaynak yönetimi, çalışanlara ait eğitim vb. temel bilgiler ile çalışan davranışlarına ait veriler, insan kaynakları departmanlarının bir sonraki işe alım sürecinde kararlarını doğrudan etkileyen unsurlardan bazılarıdır.
İnsan Kaynakları Süreçlerinde Ölçümleme ve Raporlamada En Sık Kullanılan Metrikler
İnsan kaynakları profesyonelleri için iş süreçleri ve çalışan verimliliğinin belirli periyotlarda ölçülmesi gerekir. Bu yaklaşımla ele alınan bazı metrikler çeşitli uygulamalar ile değerlendirilerek yeni kararların ve süreçlerin ele alınması ile sonuçlanabilir. Bu kapsamda aşağıdaki gibi ifade edilen bazı metrikler, insan kaynaklarında ölçümleme ve raporlama süreçlerine yardımcı olmaktadır:
● Çalışan Devir Hızı
● Performans Hedefleri
● Eğitim / Test Tamamlama Oranları
● Departman Bazlı Açık Pozisyonlar
● Açık Pozisyon Kapanma Süreleri
İnsan kaynakları departmanı tarafından değerlendirilen metrikler, elde edilen verilerin analiz edilmesi ve raporlanması ile sürdürülen bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yoğun rekabet koşullarında şirketlerin farklılık yaratan bir yaklaşım ortaya koyması açısından kritik bir öneme sahip olan ölçümleme ve raporlama süreçlerinin sonuçları üst yönetime sunularak, işletmelerin uzun vadeli planlarına dahil edilebilmektedir.
İşletmelerin süreçlerine değer katması, çalışan tatmini ve müşteri memnuniyetini artırmasındaki kritik yollardan biri olan ölçümleme ve raporlama, doğru metrikler ile ele alınarak yapıldığında iş süreçlerinin etkinliğinin ve verimliliğinin artmasında önemli bir araç olarak görülmektedir.