İnsan Kaynakları Süreçlerinde Oyunlaştırma
En temel tanımı ile oyun öğelerinin oyun dışı ortamlara uygulanması olarak ifade edilen oyunlaştırma, başta pazarlama olmak üzere birçok sektöre dokunan ve süreçlerini değiştiren bir kavramdır.
Oyunlaştırma; rekabet, rozet ve puan kazanma ve liderlik tablosu gibi birçok oyun bileşenlerini içerir. Oyunlaştırmada ödüllendirme ve rekabet unsurları, güçlü bir motivasyon aracı olarak kullanılır. Amaç, katılımcıları motive etmek için belirli içsel ve dışsal ödüller sunmak ve belli kurallar ve tanımlar kapsamında katılımcıların hareket etmelerini sağlamaktır.
Pazarlama dünyasında müşteri davranışları, faaliyetleri, katılımı ve tüketici algılarını inceleyen bir dizi faaliyetler olan oyunlaştırmanın şirketlerin insan kaynakları birimlerine olan yansımalarını inceleyelim.
Oyunlaştırma, pazarlama faaliyetlerinde müşteri algıları ile ilgilenirken insan kaynakları süreçlerinde ise hedef kitle şirket çalışanlarıdır. Şirketlerin odak noktası ise çalışanların motivasyonunu artırmak, çalışan bağlılığını güçlendirmek ve ekipler arasında rekabet ortamı oluşturularak uzun dönemli verim sağlamaktır.
Oyunlaştırma, İnsan Kaynakları Süreçlerinde Nasıl Uygulanır?
Oyunlaştırma bileşenleri, insan kaynaklarında genellikle işe alım, yetenek yönetimi, kurumsal gelişim ve eğitim, çalışan bağlılığı ve etkinlik sağlama süreçlerinde karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada, kurum içi rekabetçi kültürün benimsenmesi ve çalışanların katılımının teşvik edilmesi, başarılı bir oyunlaştırma sürecinin temel prensipleri olduğunu belirtmek gerekir.
Oyunlaştırma süreçlerinde çalışanların çalışma şekilleri ve onları neyin motive ettikleri hakkında elde edilen verilerin etkili kullanılması, firmaların iş süreçlerini ve çalışan deneyimini geliştirecektir.
Yapılan araştırmalar, oyunlaştırmanın insan kaynakları işe alım süreçlerinde uygulanması ile adayları değerlendirmek için yaratıcı, yenilikçi ve uygun maliyetli bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur.
İnsan Kaynaklarında Oyunlaştırma Uygulamalarına Başlamadan Önce:
1. Stratejinizi belirleyin ve planlama yapın: Oyunlaştırma süreçlerinizde hedeflediğiniz amaca ulaşmak için tutulacak yolları belirleyin ve süreç içinde ortaya çıkabilecek olası belirsizlikleri giderecek önemler geliştirin. Oyunlaştırmayı, firmanıza ve markanıza değer ve güç katan bir unsur olarak ele alın. Ayrıca, süreç öncesinde hazırlanmış bir planlama ile faaliyete başlamak olası zaman kayıplarını engelleyecek ve etkinliği artıracaktır.
2. Çalışanları neyin motive ettiğini anlayın: Çalışanların içsel motivasyonlarını keşfetmek ve anlamak, onların etkinliğini artıran unsurları tespit etmek firmalar için iş hedeflerinin başarıya ulaşmasında önemli bir noktadır. Ast-üst ilişkileri, sosyal aktiviteler, takdir edilme, tutarlı, sık ve sağlıklı iletişim ve gelişim olanaklarının yanı sıra ücretler ve ek olanaklar çalışanları motive eden başlıca unsurlardır.
3. Çalışan katılımını sağlayacak etkinlikler geliştirin: Katılımcı yönetim anlayışını benimseyen şirketler, çalışanların şirket kararlarında fikirlerini paylaşmasına ve seslerini duyurmalarına olanak tanır. Çalışanların kuruma bağlılığı ve iş yapış şekillerinin verimliliği de katılımcı bir karar alma kültüründen geçmektedir. Çalışan motivasyonu sağlamak ve karar alma süreçlerine dahil etmek için kurumlara önemli bir görev düşmektedir.