İnsan Kaynaklarında Dijital Çözümler
Dijital insan kaynakları, geçmişten günümüze insanların yaptığı işlerin çoğunun artık sanal ortamlarda, insan gücü gerektirmeden yapılması anlamına gelmektedir. Kurumlar hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edecektir. İnsan kaynakları alanında ki bu uygulamalar artık şirketlerin çözüm ortağı olarak görünmekte. Dijital insan kaynaklarının bu kadar gelişmesinin nedeni küreselleşmenin kaçınılmaz etkisidir. Dünya ekonomisinin % 23’ünün dijitalleştiği bu ortamda, dijital insan kaynaklarına her geçen gün daha da önem verilmekte ve bunu geliştirmek için bazı yenilikler getirilmektedir. Küreselleşmeye değinecek olursak, dünyadaki fikirlerin, kültürlerin, gelişimlerin, teknolojilerin, sosyal ve siyasal gelişmelerin zaman geçtikçe birbirlerine benzeyip bir bütün olmasıdır. Küreselleşmenin etkisi, dijital insan kaynaklarının gelişimindeki en önemli etkenlerden birisidir.
Her ne kadar bu dijitalleşme, ya da dijital ortam sanal dünyayı ifade etse de, sonuç olarak bu sanal dünyanın da merkezi yine insanın kendisidir. Yani bu dijitalleşme, insanların ve çalışanların önüne geçmek yerine, insanlara dijital ve sanal ortamlarda çalışabilme olanağı sunmaktadır. Birçok insan günümüzde ev-ofis şeklinde çalışarak, sanal ortamlardan para kazanabilmekte ve şirketlere sanal ortamlarda hizmet verebilmektedir. Aynı zamanda şirketler, insan kaynakları departmanlarını dijitale dönüştürmeye devam etmektedirler. Bu dönüşüm sayesinde, şirketler işe alımlarında video mülakat görüşmeler yapmakta, kişilik envanteri, genel yetenek testleri , yabancı dil testi gibi adayları eleme konusunda ki birçok testi yine internet üzerinden yapılan sınavlar ile direk sonuçlara ulaşıp işe alımlarını amaçlarına uygun bir şekilde yapabilmektedirler. Dijital insan kaynaklarını daha etkin kullanan şirketler bu sayede küreselleşmeye rahat bir biçimde ayak uydurup, kendilerine dünya pazarı ve piyasasında yer bulabilmektedirler.
Sonuç olarak, teknoloji gelişmeye devam ettikçe, yeni ve farklı çalışma biçimleri de ortaya çıkmaya devam edecektir. Dünya dijitalleşmeye devam ettikçe, iş dünyası da dijitalleşmeye devam ediyor. İş dünyasının da dijitalleşmesi sonucunda çalışma şartları, ortamları ve olanakları da sürekli değişim gösteriyor. Şirketlerin büyüyebilmek için, dijital insan kaynaklarının önemini anlamaları ve bu konuda kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Dijitalleşen İK dünyasında; yetenek avı, şirket kültürüne ve kimyasına uyum, performans yönetimi ve online eğitimler yeni kavramlar olarak yerini alacaktır. Geleceği görüp, planlayıp adapte olabilenler iş dünyasında kalıcı olarak varlığını sürdürecektir..
HumanRate Blog