İşe Alımda Oyunlaştırma

Oyunlaştırma (Gamification), gündelik hayattaki durumların ve aktivitelerin oyun mekanizmasına dâhil edilerek kişiler üzerinde etkili olmasını sağlamaktadır. Bir başka ifadeyle aslında çok oyun olmayacak durumların oyun haline getirilerek kişilerin davranışları gözlemlemek ve bu davranışları değiştirmeye yönelik stratejiler belirlemektedir. Peki, oyunlaştırma işe alım sürecine nasıl dâhil edilebilir ve ne gibi katkılar sağlar?

İşe Alımda Oyun Bazlı Değerlendirme
İşe alım sürecinde adayların daha etkili bir şekilde değerlendirmesi noktasında oyunlaştırmadan faydalanılmaya başlanmıştır. Çok sıklıkla denk gelinmiyor olsa da önümüzdeki dönemlerde sıklığı daha da artacak gibi görünüyor. Oyunlaştırma ile yapılan mülakatlar, sadece doğru adayın bulunması değil yetenekli kişilerin de daha kolay bulunmasını sağlamaktadır.

İşe alım sürecinde yapılan değerlendirmeler, kişinin tam olarak değerlendirilmesini mümkün kılmamaktadır. Bazı durumlarda göstereceği davranışlar ve etkileşimler, mülakat sırasında saptanamamaktadır ve bu da sadece sözel olarak dile getirilen söylemler sebebiyle yanlış kişinin işe alımı ile sonuçlanmaktadır. Oyunlaştırma yöntemleri sayesinde bu durumlar ortadan kalkarak, adayların çalışma sürecinde nasıl davranacağı oyunlarla görülebilmektedir.
Oyunlaştırma ile gerçekleştirilen mülakatlarda farklı senaryolar oluşturulabilir. Bu senaryolar sayesinde adayların farklı durumlarda gösterdiği tepkiler, kriz yönetimleri, çalışma arkadaşlarıyla iletişimi gibi birçok nokta gözlemlenebilir. Ayrıca mülakat sırasında gizlediği bazı davranış bile bu sırada ortaya çıkabilir.

İnsan Kaynaklarında Gamification Önemi
İnsan kaynakları birimi tarafından şirketlerde organize edilen oyunlaştırma, sadece işe alım süreçlerinde kullanılmaz. Çalışanların yeteneklerinin farkına varılması, davranışlarının değiştirilmesi, oluşması muhtemel olaylar karşısında izlenecek yöntemler gibi birçok noktada fayda sağlamaktadır. Çünkü kişiler, her ne kadar bazı durumların farkına varmıyor olsa da basit durumlar karşısında uç noktalarda tepkiler verebilmektedir ve bu da çalışma ortamını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yeteneği olmasına rağmen bunun farkına varamayan kişiler de oyunlaştırma sayesinde yeteneklerinin farkına varabilmektedir. Örneğin; liderlik yeteneği olmasına rağmen kendisine fırsat verilmeyen bir kişi, oyun sırasında bu yeteneğini gösterme şansı yakalar ve bu da şirket yöneticileri tarafından değerlendirmeye alınabilir.