Uzaktan Çalışmada Motivasyon ve Verimlilik

Uzaktan Çalışmada Motivasyon ve Verimlilik

Pandemi dönemi ile iş hayatında ağırlığını hissettiren uzaktan çalışma, pandemi sonrasında da birçok şirket tarafından tercih edilecek bir çalışma yöntemi oldu. Bazı şirketler ofislerini tamamen kapatarak uzaktan çalışma modeline geçmiş olsa da bazıları belli günlerde uzaktan çalışmayı tercih edecek gibi görünüyor.

Pandemi döneminde yoğun tercih edilen uzaktan çalışma modeli, bazı soruları da beraber getiriyor; “Çalışanların motivasyonu nasıl artırılır?” ve “Uzaktan çalışırken verimlilik nasıl sağlanır?”. Bu sorular, iş süreçlerinin sorunsuz bir şekilde işlemesi için kritik sorulardır. Çünkü motivasyonu sağlanmayan çalışanların kaybedilmesi riskli ile karşı karşıya kalınabilecekken yanlış bir strateji sonucunda da verimliliğin düşmesi gibi bir sorun ortaya çıkabilir. Peki, neler yapılabilir?

Uzaktan Çalışmada Motivasyonun Artırılması
Çalışanların motivasyonunun artırılması, çalışanların şirketle olan bağını kuvvetlendiren ve verimliliğe olumlu yönde katkısı olan bir durumdur. Bu sebeple uzaktan çalışma modelinde basit birkaç yöntemle bu durum rahatlıkla sağlanabilir.

Ev ortamı, çoğunlukla çalışma için uygun koşullara sahip değildir. Bu sebeple ev ortamında uygun bir çalışma ortamı oluşturulması, çalışanların daha motive olmasını sağlayabilir. Bu noktaya şirket tarafından sağlanabilecek destekler ile ev ortamı iyileştirilebilir.

Ofis ortamı, çalışma ortamına ek olarak sosyal bir ortam da sağlamaktadır. Bu sebeple uzaktan çalışma modelinde bu sosyal ortamın tekrar sağlanabilmesi, hem ekip olarak hem de bireysel olarak çalışanların kendilerini iyi hissetmesine olanak sağlayacaktır. Bunun için online oyunlar kullanılarak ekipçe veya bireysel olarak organizasyonlar yapılabilir. Ayrıca düzenli olarak online toplantılar düzenlemek de çalışanların arası bağın zayıflamasını engellerken çalışanların motivasyonunu yükseltecektir. Bu uğurda belli zaman dilimleri ayarlanarak işe ara verilebilir.

Motivasyonu artırmaya yönelik farklı yöntemler de üretilebilir fakat önemli noktalardan birisi de motivasyonu düşüren eylemlerden kaçınmaktadır. Ofis ortamında olduğu gibi çalışanlara baskı uygulamak motivasyona zarar verecek bir eylemdir. Ayrıca çalışanların yaptıklarının işlerin rutine binmesi de aynı şekilde zarar verecektir.

Çalışanların Verimliliğinin Artırılması
Uzaktan çalışma modelinde kritik noktalardan birisi de şüphesiz ki verimliliğin sağlanması ve artırılmasıdır. Şirketin sürekliliği için kritik öneme sahip olan verimlilik, basit yöntemlerle kolayca sağlanabilir. Birkaç örnek sunmak gerekirse;

• Çalışanların üzerinde baskı hissetmeyeceği bir şekilde düzenli kontrol rutinleri oluşturmak, çalışanların disiplinden kopmasını engelleyecektir. Günün sonunda veya başında kısa bir görüşme ile bu durum gerçekleştirilebilir.
• Motivasyon için de faydalı olduğunu belirttiğimiz çalışma ortamının iyileştirilmesi, verimlilik noktasında da olumlu bir etkiye sahiptir.
• Giyim konusu, uzaktan çalışma modelinde üzerinde durulmayan veya en rahat olunan bir durumdur. Fakat çalışanın belli bir hazırlık yaparak pijama gibi giyim tarzından uzaklaşması, verimlilik anlamında olumlu bir dönüş sağlamaktadır.
• Ve tabi ki motivasyonu artıracak eylemleri istikrarlı bir şekilde sürdürmek!