Dijital Çağa Uyum Sağlama

Temel düzeyde başlayan dijitalleşme, günümüzden bütün alanlara yönelik çalışmalarla devam etmektedir. Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi de bu süreci hızlandırmaktadır. Bu dönüşümün bir parçası olan iş dünyası ve çalışanlar, bu kapsamda belli yetkinlikler edinerek uyum sağlamalıdır.

Teknoloji ile beraber yapılan birçok işlem daha kolay ve kontrollü hale gelmektedir. Fakat insanların ve şirketlerin de buna uyum sağlayarak, çağın gerisine düşmemesi gerekmektedir. Aksi durumda çok ciddi etkilerle karşı karşıya kalınması kaçınılmaz bir durum olacaktır.

Dijital Yetkinlikler
Dijital yetkinlikler, dijital çağın ihtiyaç duyduğu yeteneklere ve beklentilere uyum sağlanmasını kolaylaştırmaktır. Dijital çağın yaygınlaşması ile ortaya çıkan bu yetkinliklere sahip olarak hem günümüze hem de geleceğe hazır olmalıyız. Dijital yetkinlik olarak hepsini inceleyemeyecek olsak da içlerinden en kritik olanlara göz atabiliriz.

Dijital Haklar
Dijitalleşme ile beraber dijital ortamda sahip olunan haklarda şekillenmeye başlamıştır. Dijital ortamda yapılan her işlem ve verilen her bilgi üzerinde haklarımızın olduğu bilinmelidir. Erişim hakkı, gizlilik hakkı, kişisel verilerin korunması vb çok sayıda haklarımız bulunmaktadır. Bunları bilerek hareket etmemiz çoğu noktada anahtar rol oynayacaktır.

Bilgi Analizi
Dijital okuryazarlık olarak ele alınabilecek bir yetkinliktir. En önemli ve kritik bir yetkinliktir. İnternet üzerinde yer alan bilgilerin bulanarak analiz edilmesi olarak düşünülebilir. Dijital ortamda yer alan bilgiler düşünüldüğünde her konuda bilgi bulmak mümkün olmaktadır. Fakat bu noktada bilgi kirliliği de ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu sebeple hangi bilginin sizin ihtiyacınızı karşıladığı noktası, bu yetkinliği işaret etmektedir.

İletişim
Dijital teknolojilerin kullanılarak iletişim sağlanabilmesi yetkinliğini kapsamaktadır. İletişim için e-posta, mobil uygulamalar, akıllı cihazlar gibi teknolojileri kullanabilmektedir. Günümüzde olmazsa olmazlar arasına girmiş bir yetkinlik olduğu söylemek yanlış olmaz.

Dijital Güvenlik
Dijital güvenlik, dijital ortamda yapılan işlemler ile ilgili olarak riskleri ve tehditleri engelleme yetkinliğidir. Dijital ortamda yapılan işlemlerimizi ve verdiğimiz bilgileri düşündüğümüzde ne kadar kritik olduğu zaten anlaşılmaktadır. Özellikle sosyal medya ve bankacılık işlemleri kullanımları ile daha da önem kazanmıştır.

Dijital Yetkinlikler ve İnsan Kaynakları
Dijital yetkinlikler, iş dünyasını derinlemesine etkilemektedir. Çalışanlar ve adaylar kadar insan kaynakları uzmanları için de bu yetkinlikler önemlidir. İş dünyasının beklentileri karşılamak ve çağa uyum sağlamak adına bu yetkinliklerin çalışanlarda bulunması gerekmektedir. Sektöre göre daha farklı yetkinlikler de ortaya çıkmaktadır.

HumanRate Blog